mandag den 12. november 2012

Livets gang i Nybro

Af Elin Frederiksen, Tosmosevej 4, Nybro

Hvad sagde du adressen er…? TOS…(du ved sådan, som man er) MOSE VEJ….


Historien lyder at der for mange år siden boede en eneboer ved navn Carlo i en jordhule ude på heden. Da kommunen forlangte at han skulle finde sig et ordentligt sted at bo byggede han et lille hus på Tosmosevej 4 med beboelse i den ene ende og kostald i den anden ende – (Det hvide hus). I 1964 byggede han et større rødstenshus på 60 m.
Dette og meget mere overtog vi i 2001. Som årene gik, fik vi behov for mere plads, hvorfor det hvide hus blev revet ned til fordel for en tilbygning på beboelsen. Men hvorfor flytte til Nybro? Nogen vil sige, at det er på den forkerte side af hovedvejen i forhold til Midtpunktet, men den gang tænkte vi ikke på, at der kunne komme børn til. Det var jobsituationen der fik os til området og huset i Nybro var lille men lå landligt, og vi kunne se nogle muligheder med den store grund. Men mest af alt var her hyggeligt og dejligt stille, og alligevel tæt på et par større byer.
Nybro er en lille oase tæt på hede, skov og åløb.  T-krydset er på flere måder et samlingspunkt. I hverdagene kan børnene herfra tage skolebussen og rute 12 mellem Herning og Holstebro gør også et hold her. Nybro er faktisk et yndet sted for turister, som kommer for at se det gamle Missionshus ”Nazaret”, det Gule hus og ikke mindst kanopladsen er velbesøgt.
Når vi selv begiver os ud på tur med børnene, er én af vores yndlingssteder Stenbroen, hvor man kan se anemonerne om foråret og på en varm sommerdag kan dyppe tæerne i bækken. Storeåen er også betagende at kigge på. Her kan man være heldig at se isfuglen og fra bådbroen kan man være heldig at se fiskeyngel i vandet. Fra Shelterpladsen er der en fantastiks udsigt og for geocachers findes her en cach/skat. Er vi på cykel går turen som regel til Ørre Naturskole eller Ovtrup Hede. Fritiden tilbringes også med en løbetur eller tur på MTB. Der er i området stor bestand af rådyr og kronvildt som man jævnlig får fornøjelsen af at se, når man færdes i området.
Som tilflytter er det på egnen nemt at få  nye bekendtskaber, især hvis man har børn eller involverer sig i foreningsarbejde. Efter kort tid blev jeg personligt involveret i gymnastikforeningen først som instruktør på børneholdene og senere som medlem af gymnastikudvalget. Dette har givet mig et rigt indblik i lokalsamfundet og jeg har lært en masse nye mennesker at kende.
Hvis der er nogen, som kender historien om Carlo mere i detaljer, hvorfor området her kom til at hedde Nybro eller lign. Historier fra Nybro, så hører vi gerne fra dig/jer.

3 kommentarer:

  1. D.15-1-1826 blev der født en dren ved navn Andreas Nielsen Kjær. søn af Niels Christian Kjær og Inger Christensdatter. De boede i Ørre Nybro Mølle.Andreas Niels Kjær blev gift i Vinding 13-4-1853 med Anne Marie Thomasdatter..
    De fik 9 børn alle født i Nybro Mølle i tiden 1854 til 1873.Hvor af 3 børn døde som små.
    Andreas døde5-10-1873 samme sted, og hans kone første stedet videre sammen med sin næste mand Knud Madsen Merrild. de fik 3 børn sammen.
    Knud døde 11-8-1886 Nybro Mølle.
    Kone passede stedet sammen med sin søn Niels Christian Kjær, som var ugift.Datteren Mette Marie Petrea Kjær blev gift 10-11-1899 i Ørre med Peder Henrik Groth. De overtog stedet, så moderen kunne gå på aftægt
    Anne Marie døde 17-2-1913 Nybro Mølle
    Deres søn Andreas KJær Groth, som var født 21.9.1900 i Nybro Mølle, døde samme sted 26-4-1960. Hans sten står på Ørre kirkegård, og er lavet som et møllehjul.
    Så mon ikke stedet Nybro Mølle, er blevet udbygget og derfor hedder området Nybro.

    Med venlig hilsen Grete Skatka
    g.skatka@webspeed.dk

    SvarSlet
  2. Til vedkommende.
    Der skete lige noge med min com, så jeg vil bede dig om at rette følgende
    Deres dren , skal være deres dreng
    Hans kone første, skal være førte
    på forhånd tak
    mvh.
    Grete Skatka

    SvarSlet
  3. Hej Grete
    Tak for info! jeg kan desværre ikke rette i teksten...
    //Maja Bang

    SvarSlet

Her er der plads til din anekdote, historie, mening eller kommentar,
vi vil blive glad for den.
Skriv gerne dit navn også.

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.